top of page

Luktgjenkjenning og søkeutvikling

Nosework 2

På Nosework 2 jobber vi videre med praktiske søk i de fire søksmomentene: utendørs, emballasje, kjøretøy og romsøk.
Vi kommer også til å prioritere å trene til luktgjenkjenningstest (LGT) for de som har lyst til å konkurrere.

Om kurset

Nosework 2 er for ekvipasjer som har gått Nosework 1 introkurs hos oss eller som har de nødvendige ferdighetene for et videregående kurs.


Kurset er forberedende for ekvipasjer som ønsker å ta luktgjenkjenningstest (LGT)*, og vi skal også jobbe videre med de fire ulike typene søkemomenter som finnes i Nosework. 


*LGT er en prøve som ekvipasjen må bestå før deltagelse i Nosework konkurranser.


Du kommer også til å lære førerferdigheter som er viktige i Nosework:

  • Å kunne observere og tolke hundens søkeatferd og signaler.

  • La hunden skal få jobbe selvstendig, samt vite når du skal gi støtte.

  • Duft og luktlære, dvs hvordan luft og lukt oppfører seg i ulike miljøer.


Nosework 2 passer godt for hunder (og eiere) med noen ekstra utfordringer. Forsiktige og reaktive hunder har ofte ekstra stort utbytte av å trene Nosework siden treningen gjøres individuelt og i hundens eget tempo, i tillegg til at mestring og aktivisering har en positiv effekt på trivsel og velvære.


Nosework er en hundesport hvor hunden lærer å søke etter spesifikke dufter i ulike søksområder, men er like aktuell som aktivisering av hunden, som for konkurranse. Sporten ble grunnlagt som en måte å aktivisere omplasseringshunder på i USA, og etterhvert har den blitt populær over store deler av verden nettopp fordi den passer for alle. 


Å la hunden bruke luktesansen er en fantastisk enkel og morsom måte å aktivisere hundene på. Det kreves hverken mye tid eller utstyr for å holde på med nosework. Nosework foregår på hundens premisser, og det er en spennende sport som er med på å utvikle en god relasjon mellom hund og eier. Hunden skal få søke på et vis som er naturlig for den, med fokus på mestring og glede.


Lurer du på om kurset passer for deg, eller har du andre spørsmål? Kontakt meg gjerne på helle@modhund.no så finner vi ut av det!


bottom of page